VEM ÄR JAGMina anorMina orter
Mannens anorMannens orterRidderbjelke

Jag heter Solveig och född i Helsingborg.

1998 fick jag gamla kärleksbrev som min farfar skrivit till min farmor daterade 1912-1914. Min farfar emigrerade till Amerika 1913 men min farmor ville inte följa med. Efter en kort tid upphörde breven och farfadern försvann. 1918 fanns han i Philadelphia och jag har funnit hans draft till militärtjänst i USA. 1920 arbetade han på en båt med utresa 20 april Århus, Danmark med destination i New York. Amerikansk medborgare.

När jag läste breven började jag undra över mitt ursprung. Det var starten till min släktforskning och vad snopen jag blev när jag fick veta sanningen om mitt flicknamn.

Det visade sig att mitt efternamn var givet vid dopet som förnamn till min fff som lämnades på Allmänna Barnhuset i Stockholm, föräldrar okända.

Det finns en person i min släktforskning som har tagit mig över två år att finna. Det är Johanna Martha Larsdotter f. 1816 i Småland. Oändliga är de mikrokort jag läst för att hitta henne och jag instämmer helt klart i ordspråket "trägen vinner". Vilken kvinna hon var!

Jag har bl a bott i Laholm och min forskning visar att en del av mina anor kommer därifrån och min mm mf var född på samma område som jag bodde. Forskningen på min mmm sida kommer från orterna runt Laholm medan mmf härstammade från andra sidan Hallandsåsen. Min mf anor kom bla från Röstånga, Konga, Ask och en del in i Kronobergs län.

Min fm var danska och född i Horsens och tack vare Arkivalieronline har det varit ganska lätt att hitta i de danska kyrkoböckerna.

Nu har jag även forskat på min mans sida och där kommer nästan samtliga anor från Bohuslän och framförallt Morlanda med Gullholmen och Hällevikstrand men en del härstammade från Tegneby och där har kyrkoböckerna brunnit och gjort det lite svårare.

Här har jag även funnit anor till Marta Lena Ridderbjelke vars anor i sin tur går till Kafle, Soop mfl.
Min mailadress är sjolback at hotmail com