Du når oss alltid på 0510-866 60

Arkiv | Götene | Reportage | Näringsliv | Debatt | Kultur | Läsar-bilder | Fartygsbilder | Gratis-annonser  |  Dagens Ros  |  Lediga jobbANNONSERA
för flera tusen läsare varje dag på nätet.
Tel 0510-212 90för info och priser

SKICKA MATERIAL
FÖR PUBLICERING

Medverka gärna med bilder och texter.
Klicka här för att e-posta
För icke beställt material
utgår inte ersättning.    
Lidköpingsnytt förbehåller sig rätt att redigera insänt material.

NYHETSBREV GRATIS
per e-post vardagar
Klicka här

OM COOKIES 

 

 

Yrke: Att återställa lugnet och öka livskvalitéten
>
Publicerat: torsdag 4 oktober kl 16,30

I en röd liten stuga i Hovby råder lugnet. Det skall vara så, för här är meningen att man ska få hjälp att finna sig själv i vardagsstöket, eller få hjälp med livskvalitéten om smärtorna sätter in. Det är svåra saker det handlar om, det handlar inte om att bota utan att underlätta.

- Det känns bra exempelvis när en person som kan fortsätta att ha ett älskat jobb - men som är helt fel för kroppen, för att ta ett exempel. Men också när vi hittar en spänning i kroppen som gör att människor mår dåligt, och kan lösa den spänningen.

Gunilla Larsson är företagare med välmående som specialitet. Välmåendet är åtminstone målsättningen.

Tillsammans med kollegan Maria Olsson har de båda mottagning i en röd liten stuga där lugnet råder. Det är meningen, det skall vara lugnt, för det handlar om att ge nya krafter.

- Vi är inte läkare och försöker inte bota sjukdomar, vi försöker bara göra det lättare för den som blivit sjuk eller skadad. Vi kan bearbeta huvudvärk och har flera exempel på framgångsrika behandlingar.

De är båda diplomerade kraniosakrala terapeuter och kombinerar det med att läsa medicin på universitetsnivå. Att förklara det här med det kraniosakrala med ord är inte lätt. Men det handlar om att känna rörelser, små små pulsationer, i de bendelar som tillsammans utgör skallen. Det hör samman med vilken tryck, eller puls, som ryggmärgsvätskan pumpas upp och ned i ryggen.

- Kroppens senor och fästen är en komplierad geografi på kroppen. Men genom att avläsa de här pulsationerna kan vi se om det finns stress.

Det är fingrarna som är Gunilla Larssons instrument. Inga verktyg i övrigt, och inte några grepp som används för lösa nackspärr och ryggskott. I stället försöker man finna en orsak. Flerårig användning av fingrar för att känna de små, små pulsslagen i olika delar av kroppen.

- Vi brukar säga att vi är kroppsliga detektiver.

Sedan gäller det att med enkla medel får patientens hjärna att styra blodflödet dit där det behöver läka.

- Det låter som hokus pokus, men är egentligen inget märkligt. Om man slår emot låret mot en bordskant så säger man aj och lägger reflexmässigt handen på det onda stället.

- Det är en sådan reaktion vi försöker utlösa - lite enkelt uttryckt.

- Lugnet är viktigt för att människor skall känna sig själva. Många är stressade och det är bara ett stort surr i hjärnan som gör att man inte hinner med kroppen. Det är också knutar att lösa upp.

Ett annat problem är de - främst ungdomar - som har ADHD-stämpel utan att egentligen vara ADHD.

- En människa med en kraftig pulsation av ryggmärgsvätskan blir stressad automatiskt. Hjärnan har fullt upp med detta och och förstår inte varför man är stressad - verkar vara stress utan orsak. Man får svårt att sitta still.

- Med en kraniosakral terapi försöker vi lugna den här pumpningen av vätskan och det innebär ofta en avstressning.

Detta är en ny behandling som är i sin linda i Sverige. I några andra länder har den blivit mer utbredd. Men i Göteborg pågår nu ett stort försök med att behandla whip-lash-skador på det här sättet. Gunilla Larsson använder en modell av ett huvud för att visa hur olika delar sitter ihop och påverkas, varför man kan ha återkommande huvudvärk och hur den i flera fall kan botas.

- Jag önskar ju att sjukvården skulle kunna rekommendera oss, men så är det inte än i alla fall, säger Gunilla Larsson.

Det lilla företaget heter Nya Krafter - Hälsomassage och har tidigare haft lokaler i Lidköping, men det var i väntan på att den stillsamma lokalen i Hovby skulle bli klar där hon och kollegan Maria Olsson tar emot - helt mobiltelefonfritt.

- Ibland har vi kunder som är elkänsliga - då stänger vi av strömmen.

En sak som är enklare att förklara är att här erbjuds även taktil massage - alltså en slags må-bra-behandling, bara för att det är skönt och för att ägna sig helt åt sin kropp och det är något som sitter i.

- En del kunder kommer en gång, andra några gånger. Andra går till oss kontinuerligt, det är olika. Det beror på skälet till att man söker upp oss - den som har en kronisk värk vill kanske återkomma flera gånger. Ibland kan det också vara lite "försenad effekt" - att lindringen kommer en tid efter behandlingen.

Skribent: Björn SmitterbergÅter till första sidan


© www.Lidköpingsnytt.nu.
Allt eftertryck för annat än enskilt bruk kräver redaktionens tillstånd

 


Tis 14-19, Ons-fre 14-18, Lör 10-13

Annonsera i denna spalt
för 1.500 kr/mån + moms