Ordlista / Romani

 

 

Hej! / Lattjo Dives!

 

Jag vill berätta att jag släppte en bok den ( 24/11-08 ) en väldigt speciell banbrytande bok! Ordbok över romani: Resandefolkets språk och sånger (detta är samma Romani som talas i både Norge och Sverige)

 

Vi har varit bosatta i Norden nu i cirka 500 år och att denna språkbok äntligen kommit ut är ett enormt stort steg för vår egna folkgrupp.

Så är ni intresserade av denna bok och dess betydelse för framtiden så kontakta mig

Ni kan beställa boken direkt på Podium.nu som är bokförlaget som släppt denna bok ihop med mig.

 

Läs litet utdrag ur boken här!

 

 

Ett hemligt språk lyfts fram.

 

Ordbok över svensk romani: Resandefolkets språk och sånger av Lenny Lindell och Kenth Thorbjörnsson-Djerf är en dokumentation av ett språk som hållits hemligt för utomstående och överlevt i 500 år, mot alla odds.

 

Svensk romani är ett rikt och varierat språk men utan officiella regler för stavning och grammatik. Den nya ordboken rymmer 1800 uppslagsord på svensk romani, med utförliga exempelmeningar, och 1600 på svenska. Ett avsnitt om resandefolkets vistradition samt flera exempel på visor ingår också.

 

Bokens huvudförfattare Lenny Lindell (f. 1981) och Kenth Thorbjörnsson-Djerf (1949-2005) talar själva svensk romani. Fil. dr Gerd Carling är vetenskaplig medarbetare i boken. Materialet i boken är eftertraktat, både av språkforskare och av resandefolket själva.

 

Ordbok över svensk romani utges av Podium med stöd av
Språkrådet och Statens kulturråd.